EEN KANGOEROEWONING. WEL OF GEEN GOED IDEE?

EEN KANGOEROEWONING. WEL OF GEEN GOED IDEE?

Uw ouders zijn hulpbehoevend, maar komen niet in aanmerking voor of willen zelf niet naar een verzorgingstehuis. Iedere dag op en neer naar uw ouders rijden is een te grote belasting, maar u wilt ze ook niet alleen laten. Is een kangoeroewoning dan een goed idee?

Wat is een kangoeroewoning?

Een kangoeroewoning is een woning waarbij meerdere gezinnen dezelfde voordeur delen, maar wel leven in aparte woonruimtes. Dezelfde voordeur kan ruim genomen worden, het kan ook gaan om bijvoorbeeld twee woningen op hetzelfde erf. Het idee achter een kangoeroewoning is in ieder geval dat meerdere gezinnen bij elkaar wonen om zorg voor kinderen of ouders op te vangen of te delen. Dan kan bijvoorbeeld gaan om dementerende ouderen of ouderen die slecht ter been zijn. Maar ook om hulpbehoevende kinderen, bijvoorbeeld kinderen met een lichamelijke beperking.

Mantelzorg

De kangoeroewoning valt onder de categorie ‘mantelzorgwoning’, waarbij de mantelzorgwoning een tijdelijk opgezette woonruimte is en de kangoeroewoning van permanente aard is. Deze vorm van wonen wordt steeds populairder en ook vanuit de overheid steeds meer gestimuleerd, zodat de professionele zorg kan worden vervangen door mantelzorg. Het klinkt natuurlijk heel mooi. Zelf de zorg op u nemen in de vorm van een kangoeroewoning. Daarnaast kan het twee kanten op werken. U draagt niet alleen de zorg voor uw ouders, maar zij kunnen op hun beurt – mits de gezondheid dat toelaat – ook fungeren als oppas voor uw kinderen. En tijdens uw vakantie is er iemand aanwezig die de post, de dieren en de planten kan verzorgen. Maar er zitten ook best wat haken en ogen aan een kangoeroewoning.

Aan elkaar vast

Besef goed dat u, op het moment dat u en de andere bewoners de kangoeroewoning betrekken, aan elkaar vastzitten. Niet letterlijk, maar zo kan het soms wel voelen. Op het moment dat de ouders komen te overlijden, zult u de kangoeroewoning moeten verlaten en op zoek moeten gaan naar een nieuwe woning. Dat maakt u direct afhankelijk van uw ouders. Zolang zij er zijn, zit u goed. Tenzij u bereid bent de mantelzorg voor iemand anders over te nemen, dan mag u in de woning blijven wonen.

Andersom geldt ook dat als u wilt verhuizen naar een andere woning, de andere partij mee moet verhuizen. Deze afhankelijkheid sluit u alleen uit op het moment dat u een losse woning op het erf bouwt. Dan zijn beide partijen vrij om te gaan en staan waar ze willen. U loopt dan alleen het financiële risico waarbij een partij niet kan opdraaien voor de kosten van beide objecten.

Fiscaal partnerschap

Zodra u een huisnummer deelt, bent u voor de belasting ook direct fiscaal partner. Sinds 2013 kunt u hier niet meer zelf voor kiezen, de belastingdienst legt dit op. Ondanks dat u gescheiden leeft. Dit heeft vooral gevolgen op het moment dat zowel u als de ouder waarvoor u de zorg draagt alleenstaand is. Omdat u fiscaal partner bent, worden de inkomens bij elkaar opgeteld en kan het zijn dat toeslagen in het gedrang komen. U kunt ineens te veel verdienen voor uw zorgtoeslag bijvoorbeeld. Maar ook het kindgebonden budget kan ineens drastisch omlaag gaan.

Gevolgen voor uitkering

Niet alleen voor de belastingdienst, maar ook voor andere instanties zijn jullie financiële partners. Instanties als de sociale dienst kunnen alle inkomsten op hetzelfde adres bij elkaar optellen en tot de conclusie komen dat er op dat adres te veel wordt verdiend om bijvoorbeeld voor een bijstandsuitkering in aanmerking te komen. Ook kunnen andere sociale voorzieningen worden geweigerd. Met overeenkomsten zou u kunnen aantonen dat het om zelfstandige huishoudens gaat, maar het is geen garantie dat de sociale dienst daarin meegaat.

Overweegt u een kangoeroewoning, verdiep u dan goed in de voors en de tegens. Er komt meer bij kijken dan alleen maar zorg.