NIEUWBOUWWONING KOPEN OP PAPIER. HIER MOET U OP LETTEN.

NIEUWBOUWWONING KOPEN OP PAPIER. HIER MOET U OP LETTEN.

Koopt u een nieuwbouwhuis, dan moet u beschikken over behoorlijk wat inlevingsvermogen en visueel zijn ingesteld. U koopt het namelijk van papier, dus een bezichtiging is er niet bij. Dat kan behoorlijk lastig zijn. Hoe doet u dat eigenlijk, kopen van papier?

Vragen

U staat op een enorme zandvlakte, met wat paaltjes in de grond die de afscheiding markeren. Op deze kale vlakte kan straks uw huis komen te staan. Het is maar moeilijk voor te stellen. De oppervlakte lijkt zo klein, terwijl het er op de bouwtekening toch echt behoorlijk ruim uitzag. Is de tuin echt wel groot genoeg? Is er voldoende woonruimte beneden? Hoe gaat de indeling er eigenlijk uitzien? Wat zit er standaard bij in? Bij het kopen van een huis dat alleen via een brochure van de makelaar te bezichtigen is, komen best nog wat vragen naar boven.

Dubbele hypotheek

Vanaf het moment dat de koop rond is en de eerste paal in de grond geslagen wordt, betaalt u ook de hypotheek voor de woning. Niet direct het volledige bedrag. Dit loopt op naarmate er meer huis komt te staan. Hebt u nog een koopwoning waarin u tot het eind van de bouw wilt blijven wonen, dan betaalt u – op het moment dat de nieuwbouwwoning klaar is – een dubbele hypotheek. Dus ondanks dat de woning ‘vrij op naam’ wordt gekocht en daarmee op kosten voor de overdracht, notaris of makelaar worden bespaard, betaalt u al wel vroegtijdig voor de woning zelf. Ook als u er nog niet in kunt wonen.

Eigenschappen

Verdiep u goed in de eigenschappen van de woning, zodat u weet wat u koopt. Wat zit wel bij de woning in en wat niet. Ieder extra raam, een extra uitbouw, een wc-aansluiting aan de andere kant van de badkamer een extra stopcontact in de woonkamer. Alles wat extra is, kost ook extra geld. Het is een trend de nieuwbouwwoningen zo kaal mogelijk op te leveren om de prijs daarmee ook laag te houden. Dat houdt echter wel in dat de kosten nog behoorlijk kunnen oplopen op het moment dat u los gaat met uw wensenlijst.

Bouwtekening

Iedere woning komt met bouwtekeningen. Aan de hand van de brochure van de makelaar, waar vaak een 3D-tekening wordt gepresenteerd van het resultaat, hebt u al een goed beeld gekregen. Maar dat is puur het uiterlijk. Hoe zit de rest van de woning in elkaar? De bouwtekening geeft u meer informatie over de oppervlakten van de verschillende ruimtes. Maar ook over het aantal ramen en dus de lichtinval, de dikte van de muren, de ventilatie en de indeling van de ruimtes. Dat is belangrijke informatie die u kunt gebruiken om te bepalen of dit wel echt uw droomhuis is. De bouwtekening geeft u ook een goed beeld van het perceel en de ligging. Ten opzichte van andere percelen en nabije bebouwing, maar ook ten opzichte van bijvoorbeeld de zon.

Community

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning zijn er vast nog meer mensen die zich in dezelfde situatie bevinden als u. Probeer met hen in contact te komen via, bijvoorbeeld, het aanmaken van een Facebook-pagina. Creëer een community om twijfels, keuzes en ideeën te bespreken. Andere inzichten kunnen u soms wel eens helpen. Daarnaast hebt u direct een uitgelezen mogelijkheid uw buren alvast te leren kennen.