Wanneer de temperaturen dalen en het korter licht is, betekent dat dat de winter in aantocht is. Op 29 oktober ging de wintertijd in. Ook al zijn de Nederlandse winters niet zo streng, het is alsnog belangrijk om uw huis klaar voor de winter te maken. Met onze duurzame wintertips weet u zeker dat u goed voorbereid de winter ingaat!
Hoewel de kans steeds afneemt, kan er tijdens de winter alsnog wat sneeuw vallen. Als dat het geval is, wil iedereen natuurlijk goed voorbereid zijn. Een paar van onze tips lijken op onze herfsttips. Het is bijvoorbeeld nog steeds belangrijk om uw dak te controleren op bladeren en verschoven dakpannen en de bladeren (en in dit geval ook sneeuw) van uw oprit te verwijderen. Maar er zijn ook veel tips die alleen voor de winter gelden. Wij hebben een aantal duurzame wintertips voor u op een rijtje gezet, leest u mee?
1. Isoleer uw woning
Steeds meer huizen zijn goed geïsoleerd. Maar er zijn er ook een hoop die minder goed geïsoleerde ruimtes hebben. Bovendien bespaart u ook een hoop stookkosten! Om ervoor te zorgen dat het in uw huis lekker warm blijft, kunt u (een van) de volgende isolaties toepassen:
- Isolatie van uw muren. Daarbij kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een spouwmuurisolatie of een voorzetwand.
- Isolatie van uw dak. U kunt dan zelf isolatie aan de binnenkant van een schuin dak aanbrengen of de isolatie van een plat dak of dakkapel door een vakman laten doen.
- Isolatie van uw vloer. Dat doet u door de vloer te (laten) vervangen door een geïsoleerde variant of isolatie boven op de bestaande vloer te plaatsen.
- Isolatie van uw ramen. Er zijn twee mogelijkheden waarop u uw ramen kunt isoleren. De eerste is om uw ramen te vervangen door HR++(+)-glas. De tweede optie is om isolerende gordijnen te nemen, wat vooral in een huurhuis ideaal is.
2. Maak uw tuin winterklaar
Net zoals in de herfst, blijft het nu ook van belang om uw tuin op de winter voor te bereiden. Voor het geval u in de herfst weinig tijd had voor uw tuin, kunt u het beste aan het begin van de winter de overige tuinklussen doen. Denk daarbij aan:
- Vorstgevoelige planten tegen de kou te beschermen, zodat u ook na de winter van de planten kunt genieten;
- Uitgebloeide planten, heggen en eventuele bomen te snoeien. Op die manier voorkomt u namelijk dat takken afbreken en mogelijke schade aanrichten;
- Tuinmeubels en andere zomerspullen naar binnen halen. Deze kunt u bijvoorbeeld in de schuur zetten. U kunt ook een tuinmeubelhoes over uw tuinmeubilair leggen om deze tegen wind, regen en vorst te beschermen.
3. Zet uw buitenkraan af
In de winter bestaat nog steeds de kans dat het kan vriezen. Zo kan ook de buitenkraan bevriezen, waardoor het gaat uitzetten en u een gebroken waterleiding kunt krijgen. Om dit te voorkomen moet u uw buitenkraan eerst leeg laten lopen en hem daarna als volgt dichtdraaien:
- Allereerst moet u de afsluitkraan tussen de buitenkraan en hoofdkraan dichtdraaien.
- Vervolgens moet u de buitenkraan en aftapkraan opendraaien, zodat het overige water uit de kraan loopt.
- Tot slot moet u de aftapkraan weer dichtdraaien. U kunt de buitenkraan wel open laten staan.
4. Vermijd bevroren waterleidingen
Behalve de buitenkraan kunnen ook andere waterleidingen bevriezen en uitzetten. Om te voorkomen dat deze door de kou kapotgaan, moet u de volgende stappen doorlopen:
- Zet de kranen die u in de winter het minst gebruikt uit en sluit de leidingen af.
- Zet de verwarming niet uit, maar verlaag hem tot minimaal 15 graden, zodat uw huis sneller opwarmt wanneer u de temperatuur omhoog draait. Ook als u gaat slapen of overdag niet thuis bent.
- Ontlucht uw cv en vul het water aan, indien dat nodig is.
- Als u een centrale verwarming heeft, zet de anti-vriesstand in.
5. Controleer uw CO- en Rookmelders
Tijdens de winterdagen zijn er steeds meer mensen die kaarsen aansteken. Dat is op zich ook wel logisch, aangezien ze voor een knusse en gezellige sfeer zorgen. In dat geval zijn goedwerkende rook- en CO-melders erg belangrijk. Het beste is om deze wekelijks na te lopen. Kies bijvoorbeeld een vaste dag in de week om een controlerondje door uw huis te lopen. Is een van uw melders kapot? Controleer dan eerst of u de batterij kunt vervangen. Dit is vaak goedkoper en duurzamer dan een nieuwe melder te kopen.
Met deze tips kunt u dus op een duurzame en goede manier voorbereid de winter in! Hoewel sommige tips wat meer aandacht vergen, zijn ze alsnog erg handig. Want als u uzelf en uw huis klaarmaakt voor de winter, kunt u optimaal genieten van het koude weer! Niets is fijner dan na een koude winterdag in een warm huis thuiskomen, toch?
Indien u vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen.