Nu er steeds meer bladeren van de bomen vallen en het steeds meer regent, is het eigenlijk al duidelijk: de herfst staat voor de deur. Het is dus tijd om uw huis en tuin goed te verzorgen. Hoe haalt u het beste alle bladeren van uw oprit weg? Welke planten kunt u buiten laten staan? Hoe verwarmt u het beste uw huis? Wij beantwoorden deze vragen graag voor u! Lees snel onze vijf onderhoudstips.
Herfst is een mooi seizoen. De bomen die oranje kleuren en de dieren die nog een laatste keer naar buiten komen voor hun winterslaap. Ook is het weer de tijd van het jaar waar u heerlijk binnen onder de dekens kunt kruipen bij de open haard met een lekker kop thee. Echter kunnen er in deze maand ook gevaarlijke situaties ontstaan. Dat komt vooral door de vallende bladeren, de afnemende temperaturen, de harde wind en regen. Wij hebben voor u vijf onderhoudstips op een rijtje gezet, zodat u veilig de herfst doorkomt:
1. Veeg de bladeren van uw oprit
Heeft u bomen in uw tuin? Dan moet u oppassen voor de bladeren. Wanneer het regent en de temperaturen dalen, kan het erg glad worden! Verder is een opgeruimde tuin een mooi gezicht voor u en uw buren. Het is daarom belangrijk om regelmatig de bladeren van uw oprit te verwijderen. Dat kunt u het beste op een droge dag met een bezem of hark doen. Dan plakken de bladeren minder aan de grond en kunt u ze makkelijker wegvegen. Bent u al op de hoogte van onze bezemactie op social media?
2. Bladeren verwijderen van uw dak
Over bladeren verwijderen gesproken, het is ook belangrijk om ze op uw dak op te ruimen. Waarom? Omdat de bladeren in de dakgoten terechtkomen en voor ontstopping kunnen zorgen. Hierdoor ontstaan er vervolgens lekkages, die tijdens de koude dagen niet zo fijn zijn. Bovendien vergoeden veel verzekeringen deze kosten niet, waardoor de reparatiekosten al snel kunnen oplopen…
3. Controleer of uw dakpannen
Als u toch al op uw dak bezig bent, is het ook handig om meteen te controleren of de dakpannen zijn verschoven. Vooral bij schuine daken komt dat voor. Daarnaast is het goed om te kijken of er geen begroeiing op uw dak ontstaat. Bij verkeerd liggende of ontbrekende dakpannen en bij gewas op uw dak, kan het gebeuren dat het regenwater naar binnen komt, wat voor waterschade kan zorgen. Controleer eveneens na een storm uw dak. Er kan dan namelijk ook een hoop gebeurd of verschoven zijn!
4. Verwarm uw huis op een duurzame manier
Wist u dat u zelfs met een lage energierekening gemakkelijk de herfst en winter door kunt komen? Doe bijvoorbeeld in de avond uw gordijnen op tijd dicht, om minder last te hebben van de kou die van uw ramen afkomt. Daarbij komt dat het handig is om uw cv-ketel goed te (laten) onderhouden. Wanneer u hoort dat er water door de radiatoren stroomt, moet u uw cv-ketel aanvullen tot het liefst 1,5 tot 2 bar. U kunt natuurlijk ook ervoor kiezen om af en toe via de open haard uw kamer te verwarmen. Maar doe dat niet te vaak, aangezien het dan schadelijk voor het milieu wordt. Daarnaast warmt uw kamer het snelst op als er niets voor de verwarming staat. Die grote bank of ruime stoel kunt u dus beter ergens anders in uw kamer zetten. Ideaal om die hoge energieprijzen te vermijden!
5. Zet de bloemetjes buiten
Over het algemeen zijn er meer planten die in de lente en zomer graag van de buitenlucht genieten, maar in de winter zijn dat er ook een paar! Diverse planten, heesters en coniferen kunt u prima in de herfst buiten laten staan. Dat is soms zelfs beter, aangezien ze dan water kunnen opnemen en u ze zelf niet hoeft te gieten! Deze winterharde planten hebben namelijk sterke wortels en bladeren die tegen de vorst kunnen. Wel is het belangrijk om te weten dat een paar planten bevriezen wanneer ze lang in de koud staan. Om dit te voorkomen kunt u ze het beste uit de wind houden en afdekken met een plantenhoes of vliesdoek. Goede winterharde planten zijn een Winterheide, Vlinderstruik Bergthee en Buxus. Maar vaak staat er op het label, wat u bij de aankoop van de plant erbij krijgt, wat voor soort plant het is en of die in de herfst buiten kan staan.
Goed begin is het halve werk
Met deze herfsttips kunt u in één klap uw huis en tuin kant en klaar maken voor de herfst en zelfs de winter! Als u namelijk uw huis en tuin nu al aanpakt, hoeft u tijdens de koude winterdagen minder aan uw tuin te doen en is het ook goedkoper. Tijdens de (heftige) herfstdagen en de winter hebben reparateurs het namelijk drukker en stijgen de prijzen. Een goed begin is het halve werk, zeggen we maar. Bovendien is dit een ideale activiteit om met uw buur, partner en/of familie te doen. Misschien kunt u een leuk spelletje met uw kinderen ervan maken!
Indien u vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen.